Nog geen reacties

Simav-molens 10 mln omwentelingen

foto SIMAV

Simav-molens 10 mln omwentelingen

De 33 molens van molenstichting SIMAV hebben in 2020 gezamenlijk ruim 10 mln. as-omwentelingen gehaald. Dit is ver boven het aantal van 60.000 per molen dat de Provincie als eis heeft gesteld voor de toekenning van onderhoudssubsidies. SIMAV-molenaars zitten daar altijd al ver boven. Zo werden in 2018 7.500.000 as-omwentelingen gemaakt. Dit is goed voor de molens, want stilstand is achteruitgang.

De omwentelingen worden gemeten in enden, ofwel de wieken die per minuut voorbijkomen. Poldermolens, die tot taak hadden de polders droog te houden, draaien gemiddeld 80 tot 90 enden. Dat wil zeggen dat er per minuut 80-90 wieken voorbijgaan.

Molenstichting SIMAV beheert en onderhoudt 36 rijksmonumenten in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, waarvan 33 volwaardige molens.
__________________________________________________________________________________
Noot voor de redactie:
Heeft u vragen naar aanleiding van dit persbericht, neemt u dan contact op met de Molenstichting SIMAV, Nieuwe Veer 42, 2959 AK Streefkerk, mail bestuur@simav.nl of telefoon 0184 – 68 11 78
(NB het kantoor is niet altijd bezet). U kunt ook bellen naar de voorzitter van Molenstichting SIMAV: Teus van Gelder: 06 – 12 09 13 93

De Molenstichting SIMAV beheert in totaal 36 Rijksmonumenten in de Alblasserwaard / Vijfheerenlanden, waarvan 33 ‘volwaardige’ molens. Het doel van deze stichting uit 1956 is het in stand houden van dit historisch erfgoed voor komende generaties. SIMAV doet haar werk met circa 70 onbezoldigde vrijwilligers, zowel molenaars als allerlei specialisten. Het (algemeen) bestuur van de molenstichting bestaat uit de zeven Gemeenten in deze regio en het Waterschap Rivierenland.
Naast persberichten geeft SIMAV drie maal per jaar een uitgebreide (gratis) digitale Nieuwsbrief uit aan alle geïnteresseerden, vol wetenswaardigheden over de molens, de vrijwilligers en de stichting. Aanmelding via www.simav.nl, waar naast een schat aan informatie over de molens, ook een grote hoeveelheid foto’s te vinden is die als ondersteuning van artikelen in de media kunnen dienen.