Van roedenloods naar botenhuis

Bij de molens hoort een roedenloods. Elke groep molens had in het verleden zo’n loods. Nu heeft SIMAV nog één roedenloods in haar gelederen. Ze staat aan de Molenkade in Groot-Ammers en ze is vanaf 1995 in gebruik als botenhuis voor een kanocentrum.

Terug in de tijd

De roeden waren van levensbelang voor de molen. Ik noem ze voor het gemak: “De masten van de molenwiek”. Die zijn nu van metaal, maar waren vroeger van hout. De molens waren in die tijd van levensbelang voor de waterhuishouding van de lager gelegen polders naar de boezem. Ook eeuwen geleden stormde het en dan konden de roeden als luciferhoutjes afbreken. Om te zorgen, dat de molens weer zo snel mogelijk konden gaan draaien, lag er een voorraad roeden in deze loods. Dan kon de timmerman op het gemak nieuwe roeden maken.

Hoe lang is de roedenloods?

Bij de molenspecialisten is nog wel eens een discussie over de lengte van de loods. De loods aan de Molenkade is 22 meter lang en de roeden zo’n 27 tot 29 meter. Het deel van de houten roede bij het wiekenkruis scharnierde namelijk en was dus flexibel.

Roeden vormen de basis van het wiekenkruis van een traditionele windmolen. Vroeger werden deze balken, die wel 30 meter lang kunnen zijn, uit hout vervaardigd, zowel uit één stuk als uit drie stukken, de zogenaamde borstroede, een borststuk met twee oplangers. Bron: Wikipedia

Rust en ruimte

Vanaf de steiger aan de Ammerse Boezem vertrekken de peddelaars het water op. Om te kunnen genieten van de rust en de ruimte, die het molengebied van de SIMAV biedt.

Info

Website: www.ammerseboezem.nl
E-mail: ammerseboezem@gmail.com
Mobiel (06) 1276 2624