Nog geen reacties

Ingebruikname Molen de Hoop

Zaterdag 20 juni j.l. kreeg, na een periode van grondig herstel, korenmolen De Hoop de wind weer in de zeilen. Theo de Rooij, molenaar van de wekelijks actieve korenmolen Nooit Volmaakt aan de andere kant van de oude Gorkumse binnenstad, had de edele taak de steenkoppels en regulateurs af te stellen. Daarna werd er proefgemalen. Alles verdiende een dikke tien. Molenmaker van der Wal en zoon blikten tevreden toe. Zij hebben een fantastische klus geklaard. Van der Wal sr., zelf molenaar, verstaat zijn vak. Ook medewerkers van Koninklijke Woudenberg, Erkend Restauratie Bouwbedrijf, kunnen tevreden terugblikken. Gespecialiseerd in monumentale gebouwen was deze restauratie aan hen wel toevertrouwd.
Voor molenaar Ton van den Heuvel kan de zomer nu echt beginnen. Hij is enthousiast en zal ook nu weinig dagen afwezig zijn. Molen De Hoop, op een prominente plek op de stadswal, maakt jaarlijks ruim voldoende omwentelingen dankzij zijn trouwe inzet.
Aandacht voor de stadsmolens is er altijd. En dat moet ook zo blijven. Ook vanuit andere ooghoeken bezien zoals de biotopen. Beide molens hebben vanuit bepaalde windrichtingen regelmatig last van de hoger wordende bomen. Dat is in de eerste plaats niet goed voor het behoud van deze eeuwenoude iconen van de stad. Onvervangbare erfgoederen zijn het, waar we voor nu en voor de toekomst zuinig op moeten zijn.